Kuchnia Ogród

Wpis

niedziela, 15 lipca 2012

Agrestowo borówkowe

 

A więc zaczęło się od borówek, które kupiła na rynku moja mama...

 

 

 

...potem pozbierałyśmy owoce ciernistych krzewów czyli agrest...

 

 

...a potem szukałam na kilku blogach, kulinarnych ma się rozumieć, sprawdzonego i dobrego przepisu na ciasto,

a wypatrzyłam sobie już wcześniej pewne ciasto które już dawno chciałam zrobić, powstało coś takiego... =)

 

 

po upieczeniu...

 

 

I przed zjedzeniem, z kawałkiem loda :)

 

 

 

Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis,

znajdziecie go poniżej

http://escapeintokitchen.blox.pl/2011/06/Ciasto-jablkowo-rabarbarowe.html 

Moja wersja:


Składniki na podwójną porcję:

  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 24jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miękkie owoce
  • bułka tarta

 

Owoce myjemy i obieramy w razie potrzeby.

Jajka ubijamy z cukrem ok 3-4 minut a następnie dodajemy olej wymieszany z wodą i jogurt. Miksujemy jeszcze chwilkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej ciasto. Jego wierzch posypujemy obtoczonymi w bułce tartej owocami i cukrem.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

 

Trik:

Owoce obtoczone w bułce tartej nie opadną na dno, przez co również nie zrobi się zakalec.



 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
roxi654
Czas publikacji:
niedziela, 15 lipca 2012 20:19

Polecane wpisy

  • Jesienne "dekoracje"

    Jesienne kompozycje przed wejściem do domu. Kulista forma na patyku, powiedzmy, że tak się to nazywa bo innej nazwy nie znam :) (chyba konika ale nie jestem pe

  • Jesień w moim ogrodzie

    Dziś chcę Wam pokazać jak wygląda mój ogród jesienią. Będziecie mieć rozeznanie w co zainwestować wiosną aby odwdzięczyło się teraz. We wcześniejszym wpisie pok

  • Blanszowane pory na zimę

    Szybki wpis na poczatek, po dosc dlugiej przerwie. Tak na rozgrzewkę :) Mrozicie warzywa na zime? Ja w tym roku posadzilam por i nie chwaląc się, pięknie wyrós

Komentarze

Dodaj komentarz

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/16 12:11:04:

    Ciacho wygląda pysznie! Chętnie bym zjadła kawałeczek:) Super to wymyśliłaś z zamianą owoców i z takim połączeniem agrestu z jagodami, bardzo mi się podoba:)

Dodaj komentarz